Frukost
Lokalproducerad frukost. Bild: samael334 / Getty Images.

VM-medaljören Adam Holm, matbloggaren Yannick Lagher och influencern Dasha Girine är några av de bloggare som i videor på sociala medier utmanar varandra i hur gammal mat de vågar äta. Peter Repinski från Stockholm Environment Institute är en av initiativtagarna till kampanjen, och enligt honom är syftet att öka förståelsen bland unga om hur vi kan leva mer hållbart, samt visa hur mycket högkvalitativ mat som egentligen slängs.

− Att reducera matsvinnet är ett illustrativt exempel på hur vi kan realisera en mer hållbar livsstil. En mer hållbar livsstil är smart, kul och cool och dessutom bättre för planeten. Med den här utmaningen hoppas vi att Sveriges ungdomar funderar en extra gång innan de slänger mjölken bara för att bäst före-datumet har passerat, säger Peter Repinski, projektledare vid SEI.

Två veckor gammal mjölk, ost som passerat bäst före-datum och gurka som blivit mjuk i kanterna. Det är exempel på vad några av Sveriges största influencers tuggar i sig för att synliggöra hur mycket mat som slängs i onödan. Allt sker under hastaggen #TasteOrWaste som är en utmaning från FN-programmet One Planet Network som syftar till att vi ska producera och leva mer hållbart.

− Det finns en stor potential i att inkludera och engagera unga människor för att skapa engagemang inom hållbarhetsfrågorna. Vår förhoppning är att det här kan bli startpunkten för en större, global kampanj, säger Peter Repinski från SEI.

Idé från Berghs studenter

I samarbete med SEI har kommunikationsstudenter från Berghs School of Communication i Stockholm skapat kampanjen och genomför den nu tillsammans med några av Sveriges mest kända influencers.

− Den stora utmaningen var att gå från pekpinnar om miljöförstöring till att faktiskt involvera och utmana andra att sprida information om matsvinn och inspirera till förändring. Att skapa något som Sveriges ungdomar inte bara vill se utan också medverka i, säger Tobias Lundqvist, Business Director på Berghs.

“Utmanande, men viktigt”

Bland de personer som redan spelat in egna Taste or Waste-videor finns VM-medaljören Adam Holm.

− Jag fick bita i det sura äpplet, så att säga. Men vi gör detta för en god sak. Vissa delar av experimentet var superäckliga, men alltihop är en spännande utmaning och mycket viktig, säger Adam Holm och skrattar.

Adam föreläser själv om hållbarhetsfrågor på grundskolor i Sverige och tar nu med sig utmaningen till eleverna. Förhoppningen är att de ska få sig en tankeställare om sitt förhållande till mat. Enligt Adam Holm är Taste or Waste en ögonöppnare för att få ungdomar mer medvetna om matsvinnet.

− Man behöver inte rädda hela världen i varenda liten sak man gör. Men om vi kan få ungdomar att lukta och smaka på maten istället för att stirra sig blinda på bäst före-datum så har vi tagit ett viktigt första steg mot mindre matsvinn.

Se video med matbloggaren Yannick Lagher i utmaningen #TasteOrWaste. Video: Yannick Lagher / YouTube.

Läs mer om utmaningen på TasteOrWaste

Vad kan du göra själv?

  • Använd dina sinnen för att avgöra om maten är okej att äta.
  • Lär dig skillnaden på bäst före-datum och sista förbrukningsdag, mat blir inte farligt att äta förrän sista bäst före-datum har passerat.
  • Sänk temperaturen på kylen, de flesta kylar har + 8°C som grundinställning. Sänk till +4°C så håller maten längre.
  • Låt inte mat stå framme. Häll upp mjölken och ställ sedan in den i kylen igen.

Mer information

Ylva Rylander, Press Officer, Stockholm Environment Institute
ylva.rylander@sei.org 073-150 3384 @YlvaSEI @SEIforskning

Tobias Lundqvist, Business Director, Berghs School of Communication
tobias.lundqvist@berghs.se 073-992 2510

TasteOrWaste är ett samarbete mellan Stockholm Environment Institute och Berghs School of Communication inom ramen för One Planet Network och FN-programmet Hållbara livsstilar och utbildning som leds av Sverige och Japan.

FN:s tioåriga ramverk för hållbar konsumtion- och produktion (10YFP)

FN leder genomförandet av det tioåriga ramverket av program för hållbar konsumtion- och produktion (10YFP). Ramverket omfattar sex program och togs fram av FN 2012. One Planet Network är nätverket inom 10 YFP.