Skip navigation
People shopping in Stockholm, Sweden.
Project

Konsumtionskompassen 2.0

Konsumtionskompassen är ett projekt och ett innovativt verktyg som syftar till att minska växthusgasutsläpp kopplade till konsumtion i Sverige.

Genom att erbjuda en djupgående analys av hushållens klimatfotavtryck på postnummernivå och inom olika konsumtionsområden, fungerar SEI:s verktyg som en viktig utgångspunkt i diskussioner om våra konsumtionsmönster.

Sveriges kommuner får med detta verktyg möjlighet att identifiera specifika konsumtionsområden där insatser och styrmedel kan göra skillnad.

Active project

2023–2025

Utveckling av Konsumtionskompassen

SEI:s Konsumtionskompass uppskattar klimatpåverkan från svenskarnas konsumtion – klimatfotavtryck – oavsett var i världen dessa utsläpp har genererats, samt visualiserar hushållens klimatfotavtryck på postnummernivå.

Nuvarande version av verktyget uppskattar både direkta och indirekta utsläpp från hushållens konsumtion för över 110 olika konsumtionskategorier som till exempel transporter, livsmedel och boende.

Med finansiering från Formas för perioden 2023-2025 utvecklar nu SEI Konsumtionskompassen 2.0 med nya dataserier, nya geografiska områden (DeSO) och en förfinad beräkningsmodell. SEI leder arbetet i nära samarbete med två svenska kommuner, Kalmar och Umeå. Lansering planeras under våren 2025. 

Utsläpp från konsumtion och vår klimatpåverkan

Majoriteten av svenskarnas utsläpp från konsumtion, cirka 60 procent, har i själva verket genererats någon annanstans i världen för att tillgodose svenskarnas behov, så kallade konsumtionsbaserade utsläpp.

Direkta utsläpp avser exempelvis utsläpp under bilkörning. Indirekta utsläpp avser klimatpåverkan som uppstår vid produktionen av samma bil och i leverantörskedjan, oavsett var i världen bilen har producerats.

Eftersom klimatförändringarna är en av våra största globala hållbarhetsutmaningar, är det viktigt att vi tar ansvar för växthusgasutsläpp kopplade till vår konsumtion.

Mediexponering

Lanseringen av Konsumtionskompassen 1.0 år 2022 resulterade i ett omfattande mediegenomslag 2022-2024. Nyhetsartiklar och inslag har publicerats av Sveriges Radio, TV4, Dagens Nyheter, SVT Nyheter, Aktuell Hållbarhet, Teknikens Värld, Expressen, Dagens Samhälle, Nya-Wermlands Tidningen, Extrakt, Sundsvalls Tidning och andra lokala nyhetsredaktioner i Sverige.

Det sammanlagda mediegenomslaget för SEI:s Konsumtionskompass omfattar totalt 28 unika artiklar publicerade i svenska nyhetsmedier under perioden maj 2022, till oktober 2024. Totalt bidrar dessa artiklar till en potentiell räckvidd på drygt 30 miljoner tittare eller läsare enligt medieplattformen Meltwater. Ett urval av artiklarna visas nedan.

Nyhetsartiklar om kompassen

Mål

Målsättningar med Konsumtionskompassen är att:

  • Stödja kommunernas strategiska arbete för att minska klimatpåverkan från konsumtion på lokal nivå genom att skapa bättre underlag för anpassade styrmedel och åtgärder som främjar hållbar konsumtion.
  • Bygga kapacitet bland beslutsfattare på olika nivåer för att skapa förståelse för hur konsumtionsbaserade utsläpp kan adresseras genom riktade styrmedel och åtgärder.
  • Säkerställa en rättvis omställning med jämnare fördelning av tillgängliga resurser och minskade utsläpp för alla grupper i samhället.

Finansiär och samarbetspartners

Formas finansierar utvecklingen av Konsumtionskompassen 2.0 som leds av SEI i nära samarbete med Kalmar kommun och Umeå kommun. Kommunerna bidrar med sin kompetens om lokalsamhället samt med att säkerställa att verktyget svarar mot kommunernas faktiska behov.

Data inhämtas delvis från företaget InsightOne som arbetar med marknadsanalyser och livsstilsklassificering utifrån socio-demografiska profiler. Företaget Cloudberry har anlitats för att designa och integrera Konsumtionskompassen på webben. 

Referensgrupp

  • Naturvårdsverket
  • Statistiska Centralbyrån, SCB
  • Länsstyrelsen
  • Klimatkommunerna
  • Viable Cities
  • Världsnaturfonden, WWF
  • Expert på konsumtionsbaserade beräkningsmodeller
Katarina Axelsson
Katarina Axelsson

Senior Policy Fellow

SEI Headquarters

Ylva Rylander
Ylva Rylander

Communications and Impact Officer

Communications

SEI Headquarters

Karin André
Karin André

Team Leader: Cities, Communities and Consumption; Senior Research Fellow

SEI Headquarters

Mia Shu
Mia Shu

Graphic Designer

Communications

SEI Headquarters

Derik Broekhoff

Senior Scientist

SEI US

Peter Robert Walke

Expert (Climate Systems and Energy Policy Unit)

SEI Tallinn

Ansel Cheng-Wei Yu

Junior Expert (Climate Systems and Energy Policy Unit)

SEI Tallinn


Utforska tidigare version av Konsumtionskompassen

Nuvarande version av SEI:s Konsumtionskompass, version 1.0 lanserad 2022, ger en unik förståelse för variationer i hushållens klimatfotavtryck på postnummernivå och inom olika 110 olika konsumtionsområden.

Konsumtionskompassen 1.0

Design and development by Soapbox.